ABD eski Istanbul Baskonsolosu David Arnetti kaybettik.

ABD eski Istanbul Baskonsolosu David Arnetti kaybettik.

Damarlarımda Türk kanı var diyen ABD eski Istanbul Baskonsolosu David Arnett'i kaybettik.

2011 yılında Turk Evimizı ziyaret ve bir "Meluncan" oldugunu soyleyen David Arnett'den kotu haber aldik.

David Arnett Obituary (1927 - 2022) - Rapid City, SD - Rapid City Journal

                                                                  1927 - 2022

 

 

Meluncan ne demektir, Meluncan kimlere denir?

Amerika'daki Turk Kokenliler - Meluncanlar

 

Ardıç AYTALAR / İSTANBUL

Temmuz 12, 2005

ABD’nin İstanbul Başkonsolosu David Arnett, atalarının Meluncan olabileceğini söyleyerek, "Damarlarımda Türk kanı olduğunu bilmek onur" dedi.

Arnett, kendisine armağan edilen çiniyi de tsunamide ölen konsolosluk çalışanı Ezgi Gümüşoğlu adına aldığını belirtti.

TÜRK-Amerikan İş Konseyi’nin, görev süresi sona ereceği için onuruna öğle yemeği verdiği ABD’nin İstanbul Başkonsolosu David Arnett, atalarının Meluncan olabileceğini belirterek, ‘Damarlarımda Türk kanı olduğunu bilmekten daha büyük onur olamaz’ dedi. 20 yıl içinde üçüncü kez Türkiye’de bulunan ABD’nin İstanbul Başkonsolosu David Arnett’in görev süresi önümüzdeki ağustos ayında sona erecek. Türkiye’de 9 yıl geçiren Arnett için Conrad Oteli’nde veda yemeği düzenlendi.

EZGİ’Yİ UNUTMADI

Konuşmalardan önce TAİK Başkanı Yılmaz Argüder tarafından çini hediye edilen Arnett, bu armağanı tüm konsolosluk personeli, özellikle Tayland’da tsunamide hayatını kaybeden konsolosluk çalışanı Ezgi Gümüşoğlu adına aldığını söyledi. Gümüşoğlu için 4 Ocak’ta Teşvikiye Camii’nde düzenlenen törene katılan Arnett, cemaatle birlikte en önde saf tutup, cenaze namazı kıldı. Ardından yapılan duaya da eşlik edip, tabutu taşıdı.

BÜYÜKBABAMA TÜRK DERSİNİZ

Türkiye’yi baştan sona dolaştığını belirten Arnett, Meluncanlar’ın hayatını okuduğunu, atalarının Türk olduğunu söyleyen Amerikalıların hikayesinin babasının ve dedesinin doğduğu Tennesse ile Kentucky sınırında geçtiğini anlattı. Arnett, ‘Eğer büyükbabamı görseydiniz, Türk derdiniz. Daha sonra babamın annesinin de atalarının Meluncan olan bir aileden geldiğini öğrendim. Damarlarımda Türk kanı olduğunu bilmekten daha büyük bir onur olamaz. Damarlarımda Türk kanı olsa da olmasa da Türkiye hep benim kalbimde olacak.’ dedi.

İSTANBUL VE TÜRKİYE UNUTULMAZ

Kendilerine kalplerini açan Türkleri hiç unutamayacağını belirten Arnett, ‘Bu dünyanın en güzel şehrini unutamayacağız. Muhteşem ülkeyi ve burada yaşayan mükemmel insanları unutamayacağız’ dedi.

Kim bu Meluncanlar

ABD’de yaşayan Meluncanlar’ın atalarının 16. yüzyılda ülkeye getirilen 400 kadar Osmanlı levendi olduğu tahmin ediliyor. Meluncanlar köklerinin 1500’lü yıllarda Osmanlı donanmasının Portekizlerle yaptığı bir savaşta esir düşen ve İspanyollar tarafından ABD’ye getirilen leventlere dayandığı öne sürüyor. Meluncan’ın Türkçe kelime anlamı da ‘lanetlenmiş can’ anlamına geliyor. ABD’de 1 milyon civarında Meluncan yaşadığı sanılıyor.

Meluncan sözcüğünün kökeni bilinmemesine karşın yaygın kanı, bunun Fransızca karışık anlamina gelen mélange sözcüğünün bir bozumu olabileceğidir. "Türk" tezine göre ise bu kelimenin aslı, Osmanlıca'da melun can, yani ‘lanetlenmiş can’dır.

Türkiye'de "Meluncan" şeklindeki görüş yaygındır. Abraham Lincoln ve Elvis Presley'in meluncan olabileceği bilinmektedir.

ABD’nin 1996 - 2005 yılları arasında görev yapan İstanbul Başkonsolosu David Arnett, baba tarafından %25 Türk olduğunu ve atalarının Meluncan olabileceğini söylemiştir.

Son senelerde, Meluncan halkının kökenine ilişkin, N. Brent Kennedy'nin yaptığı araştırmalar neticesindeki iddiaya göre, bu insanların ortak kökeni 16. yüzyılda İnebahtı Deniz Savaşı'nda Portekiz veya İspanyollara esir düşen ve sonrasında Amerika'ya getirilen 400 kadar Osmanlı leventine dayanmaktadır.