ABD ve ABnin Uzakdoğu hayalleri suya gömüldü

ABD ve ABnin Uzakdoğu hayalleri suya gömüldü

Ökkeş Ağaoğlu

UKRAYNA meselesinde dünya milletleri adeta diken üstünde bekliyor... Hem öyle böyle de değil... Düşünün dünyanın süper güçlerinden biri olan Rusya, devlet olarak her zaman katı rejim siyasetini gözünü kırpmadan uygulayan... Acımasızlığıyla ünlenmiş bir sistem üzerine kurulmuş yapı... Ve bu yapının temelinde devletçiliğin siyasal açıdan halk arasında da benimsenmesine yönelik çeşitli siyasi becerilerle ayakta durmaya çalışan bir ülke..

Ve bu duruşunu bir ara SSCB döneminde (yani Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) şemsiyesinde yürütürken aniden Gorbaçov istifasıyla dağılmış... Ve geriye sade bir Rusya devleti kalmıştı. Kalmasına kaldı da eskiye hep özlemle bakan bir lider ortaya çıktı. O lider de, bugünün Putin’i olarak dünya kamuoyunda ses getirdi. Ama Ukrayna meselesinde her ne kadar haklılık payı olsa da, Ukrayna’nın haklı nedenleri bir türlü göz önüne çıkmadı. Neden biliyor musunuz?.. Ukrayna’yı yönetenlerin acemice siyaset takip etmeleri... Amerika ve Avrupa’ya fazlasıyla güvenmeleri... Olası bir gerginlikte Rusya’nın yapabileceklerini hesaba katmamaları lider Zelenskiy’nin en acı acemiliği olarak yansıdı.

BARIŞ OLSUN OLMASIN, BİR DEFA TORBA DELİNDİ VE HER ŞEY GÜN YÜZÜNE ÇIKTI... AMERİKAN VE AB OYUNLARINA KURBAN EDİLEN UKRAYNA’YA AVRUPA VE AMERİKA PARA VE SİLAH YARDIMINDA BULUNSA NE YAZAR?.. Amerikan Başkanı Biden ise son açıklamasında şunu demişti: “Elimizde iki seçenek var. Ya 3. dünya savaşını başlatmak... Ya da geniş çaplı ağır yaptırımları uygulamak...” Daha doğrusu karşısında bir 3. Dünya ülkesi olmadığını anlayan Biden ve Avrupa, sonuca ulaşmak ve (dünya kamuoyunun paylaştığı Amerika ve Avrupa Ukrayna’yı yalnız bıraktı) imajını silmek için silah ve para yardımında bulundular. Ama bunun sonuçları öyle kurtuluş olarak algılanmamalı. Çünkü sonuçta silah ölüm demek... Para ise ekonomiyi düzeltecek acil kararları alamama demektir. Yani istediğiniz kadar para gönderin, bir defa Rusya, Ukrayna’da sokağa çıkma yasağını uygulamışsa, piyasaya hükmedebilmeniz için ve sokağa çıkamadığınız için o paranın bir değeri kalmıyor. Ya silah olayı?.. Silahın da anlamı şu: “Biz Amerika ve Avrupalı olarak gelemiyoruz, siz orada bununla idare edin” demek. Yani Amerika ve Avrupa’nın, Ukrayna’nın olası bir çıkmaza girdiğinde yürürlüğe koyması gereken bir (B) planlarının olmadığı ortaya çıkmış oldu. Burada asıl olan Rusya’nın siyasi duruşunun daha sonra nasıl olacağı idi. Bunu hesaba kat(a)mayan Batılılar, Ukrayna üzerinden oyun oynadılar ve kaybettiler.

RUSYA SİYASETEN VE SINIR ÖTESİ DURUMUNU GÖZDEN GEÇİRME NEDENİYLE HAKLI... TIPKI BİZDE SINIRÖTESİ HAREKATLARINDA YABANCI GÜÇLERİN ORAYA GELMEMESİ İÇİN ALDIĞIMIZ KARARLAR GİBİ... AMA BUNU HESABA KATAMAYAN ABD VE AVRUPA, UKRAYNA ÜZERİNDEN OYUN OYNADILAR. Kim ne derse desin, insani şartlar başka, siyasi şartlar başka... İnsani şartlar güçlü olduğun zamanlarda ortaya çıkar... Siyasi şartlar ise, her zaman tetikte olman gerektiği zamanlarda ortaya çıkar... Daha doğrusu Türkiye olarak biz de Meclis’in sınır ötesi harekat kararı alarak askeri harekat yapmıyor muyuz?.. Yapıyoruz tabii ki... Ve bu harekatı BM’in 5. Maddesine göre uygulamıyor muyuz?.. Uyguluyoruz... Suriye sınırımızda bizim de Kırmızı Hattımız yok muydu?.. Vardı... Peki ne oldu o hat?.. O çok güvendiğimiz ve bizim de NATO üyesi olduğumuz ve de bazı harekatlarda birlikte çalıştığımız Amerika o hattı deldi geçti... İşte sınır güvenliğimiz açısından çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye, sınırlarını nasıl ki sınır ötesi askeri harekat planlarıyla sağlama almaya çalışıyorsa... Rusya da bunun aynısını yapmakta. Yani bugün “Amerika Suriye’de haklıdır. Oraya tabii ki gelecek ve askerlerini konumlandıracak” açıklamasını kim yapabilir?.. Birileri “Amerika 10 bin kilometre uzaktan burnumun dibine niye geliyor?.. Burada ne işi var?” demesi gerekmiyor muydu?.. Hatta Trump, “PKK’lılar bundan böyle benim Amerikan askerimdir” dediğinde bunun haklılık payı var mıdır?.. Tabii ki yoktur. İşte istilacı zihniyetiyle her yere üs kuran Amerika, bu istilacı planlarla Ortadoğu’ya nasıl saldırıyorsa... NATO’yu da koz tutarak aynısını Ukrayna’da yapmak istedi. Daha doğrusu Ukrayna Amerika’nın ve Avrupa’nın umrunda bile değil. Onlar Rusya’nın içine fitne sokmak... Gorbaçov sonrası gibi parçalamak ve oradan Uzakdoğu’ya uzanmak... Yani dünyaya hakimiyet kazanmak...

HAYAL UĞRUNA UKRAYNA’YI ATEŞE ATAN AMERİKA VE RUSYA, OLASI BİR DÜNYA SAVAŞI TEHLİKESİNİ UMURSAMAYAN PUTİN’İN CAYDIRICI NÜKLEER SİLAH KULLANMA TALİMATI HER TÜRLÜ OYUNA GELMEYECEĞİNİ KANITLIYORDU... Uzakdoğu’ya ulaşmak... Çin’in ağır sanayiini ve dolar hükümranlığını bitirmek... Japonya’nın gelişmişliğine set çekmek... Ve Teknoloji devi olan ülkelerin sistematik gelişmişliğini engellemek... Ve de sağlam liderlerle idare edilen ülkeleri (Tıpkı Irak, Libya, Afganistan ve diğerleri gibi) parçalamak ve terörle başbaşa bırakmak için hamleler yapan Batılı ülkeler, bunu Ukrayna ile başlatmak istediler. Ama yapamadılar. Çünkü Rusya’nın katı rejimi adamlarını da kaskatı yapmıştı. Geçmişteki dağılma ve Perestroyka kararı ile ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma programlarına dönmek istemeyen Rusya, bugün; ekonomik sorunlara ve askeri yapılanmanın yarattığı devasa harcamalara son vermek adına o meşhur Glasnost’a dönmek istemiyor... Yani her iki olasılık da Rusya’nın çöküşü anlamına geldiği için... Amerika ve Avrupalı ülkeler Rusya’yı tekrardan Gorbaçov dönemine sokma gayreti yapıyor... Bunu kabul etmeyen Putin, Glastnost ve Perestroya’lı dönemlere dönmemek için... Amerika’nın ve Avrupa’nın, Suriye’de... Afganistan’dan... Bir zamanlar Küba’da... Mısır’da... Arap Baharı’nda ve şimdi de Ukrayna’da aynı taktikleri uyguladığı için artık dünya kamuoyunun bunu yemeyeceğini iyi biliyordu. Tabii dünya kamuoyunu umursamayan bu ülkeler, yine de Ukrayna’yı bile bile ateşe attılar. Hatta Rusya’nın böylesi bir duruma asla müsaade etmeyeceğini de iyi bildikleri halde... Bu durumda evet Ukrayna’da savaş var... Sokağa kimse çıkamıyor... Ve şiddet ve canice öldürülen insanlar kameralara yansıyor... Ama bunlar bilinmiyor muydu?.. Yani Amerika ve konuya dahil olmak isteyen istilacı Avrupalı ülkeler, “Karadeniz’i delerek Ukrayna’ya varmak... NATO üslerini oraya koyarak Rusya’nın dibinde kadar sokulup yeni sorunlar çıkarmak bilinen bir politika değil miydi?.. Rusya buna müsaade eder miydi?.. Elbette etmezdi. Nasıl ki Türkiye’ye karşı PKK’lılar için “Onlar benim Amerikan askerim” diyorsa... Ukrayna için de, “Biz Ukrayna’ya demokrasi ve insan hakları götüreceğiz” dümeniyle Asya kıtasına üslerini kurmak istediler. Yani Ukrayna falan dümen... Gaye Rusya’yı ve beraberinde Ortadoğulu sağlam ülkeleri bölmek, parçalamak... Ve doların hükümranlığının her yerde yeşermesini sağlamak... Bu hayallerini gerçekleştiremeyecekleri belli oldu.

 

 

var addthis_config = {"data_track_addressbar":true};