Ekonomist Barış Manço ve (Adam Olacak Çocuk) Gökçen

Ekonomist Barış Manço ve (Adam Olacak Çocuk) Gökçen

Ökkeş Ağaoğlu                                                                                                                                                                                                                                                                   SADECE Türk tarihine değil, dünya tarihine mal olmuş kıymetli sanatçılarımızdan Barış Manço, her zaman adından söz ettiren muhteşem bir insandı. Hele ki yaptığı besteler... Muhteşem icraatları... Sesli müziğin en güzelini özene bezene şarkılarına harmanlayan Barış Ağabeyim, eşi bulunmaz şahsiyetti... Eşi bulunmazlığı nereden geliyor derseniz... Elbette yaptığı müziklerin içeriklerinden... Taaaa derinlerden gelen açlık ve sefaletin kasırgasını müziğine bir oya gibi işleyen Barış Ağabeyim, gerçekten de bu günün ekonomistiydi... Örnek mi istiyorsunuz, örneği çok da... Sadece bir tanesini söylesek her şeyin dört dörtlük yerinde yapılmış bir şarkı olduğuna ikna olacaksınız... “Domates – Biber Patlıcan” şarkısı size bir şeyleri hatırlatıyordur umarım... Ve bugünün siyasetine nasıl da “cuk” oturuyor... Öyle değil mi?..

DOMATES - BİBER - PATLICAN ŞARKISINI GEÇMİŞTE DİNLEYENLER, BUGÜNÜ GÖREMEYENLER DEĞİL Mİ?.. AMA BARIŞ AĞABEYİM BUGÜNLERİ GÖREREK YAPTIĞI O GÜZEL MÜZİĞİN ANLAMINI YILLAR SONRA ANLAMIŞ OLMAK DA BİR O KADAR ACI DEĞİL Mİ?.. Sevgili Barış Manço Ağabeyim, “Domates – Biber – Patlıcan” şarkısını söylerken, kimileri “Aman yahu... İşte, sadece bir şarkı” diye düşünülmüş olsa da... Bugünkü gelişmelere... Bugünkü açlık ve sefaletli yıllara bakıldığında, düne kadar her ne kadar basit bir şarkıymış gibi kabul edilse de, gündemimizdeki hayat pahalılığını... Sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı zamları... Günübirlik zam olaylarını “Bunlar zam değil, sadece fiyatları güncelliyoruz”la naylon kafalara kabul ettirmek istediklerini görebiliyoruz. Görmeyen kör gözler, bolluk içinde yokluk çekmenin normal olduğunu söyleyebilecek kadar da cahillerle dolu ülkemiz... Bunlar düşünüldüğünde bugünün yorumunu şöyle yapabiliriz pekala: “Yeni yeni gökdelen tarzında binalar yapılıp, milyon Türk Lirasına satılan daireler” varken... Diğer yandan “Domates – Biber – Patlıcan” alamayan fakir halkımızı şarkılarda işlemiş olmanın cinliğini eski ve yeni yetme şarkıcılarda görebilen var mı?.. Görebilene aşk’olsun... Pek göremiyoruz. Hatta ve hatta, gümrükten giren bütün ürünlerin ithal girdi vergilerinin yüksekliğine dem vurarak, “Domates – Biber – Patlıcan”ın bile gümrük duvarına çarptığını şarkılarında seslendirecek şu anki şarkıcımız yok denilecek kadar az... Burada “Kimbilir” diyemeyeceğim. Çünkü çok iyi tanıdığım kadarıyla Barış Ağabeyim, bunu yapabilecek müthiş bir zekaya sahip bir insandı.

BARIŞ MANÇO, BUGÜN DOMATES – BİBER – PATLICANI SÖYLESEYDİ MUTLAKA YA UYARI ALIRDI... YA DA ŞARKISI YASAKLANIRDI... KİMBİLİR BELKİ DOMATES – BİBER – PATLICAN ŞARKILARIYLA DOLDURULMUŞ ALBÜMLERİ TOPLATILIRDI... Barış Manço Ağabeyim, bugün yaşasaydı, kesinlikle “Domates – Biber – Patlıcan” şarkısının başka bir versiyonunu mutlaka yapardı. Düşünün kendi kendine yeten ülkemizin bu denli açlık ve yoksulluk çektiği şu günlerde, hele ki sebze ve meyvesi bol bol yetişen ülkemizde böylesi yokluğu görmek, yaşamak ve acıyı çekmek ne kadar kötü... Öyle değil mi?.. Ama bu kötülüğü icat edenlerin hiçbirinde ne vicdani bir sızlanma var... Ne de bir acıma duygusunun olduğunu hisseden... Durum bu kadar vahim haldeyken bir sanatçımız bu durumu kaleme almış mıdır?.. Hiç sanmıyoruz... Alması için bir defa halkçı yanını göstermesi gerekiyor... Sadece bu kadarla da değil. Sahnelerde halkçı geçinip, sahne arkasında Cumhuriyet karşıtlarıyla birlikteliği sürerken ve bu olay kendilerine hatırlatıldığında, “Biz sanatçıyız. Siyaset yapmayız” cevabını veren sanatçılarımız yokluğu hisseder mi?.. Hissettiğini sanmıyoruz. Ve bu verdikleri cevaba şu soruyu yapıştırıyoruz: “Madem öyle, neden Cumhuriyet Bayramlarında ve diğer milli bayramlarda meydanlarda yoksunuz?..” Gıkları çıkmıyor. Neden? Nasıl ki bir dönem CHP’nin kalesi görünümünü veren yazarlar bugün hükümet yanlısı olarak kalemlerini kullanıyorsa... Bunun gibi bazı sanatçılar da iktidarın silahını sallıyor. Ama gelin görün ki Barış Ağabeyim hiç de öyle bir kişiliğe sahip değildi. Barış Ağabeyim eğer bugün yaşamış olsaydı, halkçılığını muazzam sebze ve meyve müzikleriyle görebilirdiniz... Ama şurası gerçek ki, sırf bu tür müziklerden dolayı çıkardığı müzik kasetleri, albümleri yasaklanırdı... Bundan adım kadar eminim.

BARIŞ MANÇO VE ADAM OLACAK ÇOCUK, BUGÜNÜN HANIMEFENDİSİ GÖKÇEN’İN ANILARI PEK DE AZIMSANACAK BİR SEVGİ DEĞİLDİ... ÇÜNKÜ DÜNKÜ ÇOCUK BUGÜN ONUN BESTELEDİĞİ ŞARKILARI SAYESİNDE ÜLKESİNİ DAHA ÇOK SEVİYOR... Barış Ağabeyimin “Adam Olacak Çocuk”la Türk milletine (ve özellikle Türk çocuklarına) armağan ettiği program, ülkemizde oldukça ses getirmişti. Bütün aileler çocuklarını televizyona çıkarmak... Barış Ağabeyisi ile konuşturmak... Programı çok büyük bir anı olarak saklamak istiyordu. Kimi aileler şanslıydı... Ama bazı aileler bu şansa sahip değildi. Çünkü bu olayı çok seven o kadar milyonlar vardı ki... Hepsiyle program yapmak çok uzun bir zamana yayılacaktı... Tabii elden geldiğince sürdü bu program... İşte burada (milyonlarca çocuktan biri olan), dünün çocuğu ama bugünün hanımefendisi olan Gökçen’in, Barış Manço sevgisi halâ devam ediyor... Nasıl devam etmesin ki... 1975’li yıllarda çıkardığı “Vur Ha Vur” şarkısıyla çok insanın kalbinde taht kuran Barış Ağabeyim, o dönemde yetişen Gökçen’in de minik yüreğinde yer almış... Barış’a olan hayranlığı ilk o müzikle başlamıştı... Tabii sadece pop tarzındaki bu müzik çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekiyordu. Kimileri bu müzik için militarist bir müzik derken... Kimi çevreler de milliyetçi ve ordu sevgisiyle harmanlanmış bir müzik olarak yorumluyordu. Yani Barış Ağabeyim, tam bir Türk milliyetçisiydi. Bugünün Hanımefendisi Gökçen’in bu müzikten yola çıkarak onun gibi giyinmeyi... Onun gibi renkli bir insan olmayı hedeflemesi, çok güzel düşüncelerle bezenmiş bir Türk kızını ortaya çıkarıyordu. Yani (Adam Olacak Çocuk)’lardan sadece milyonlardan biri olan Gökçen, bugün gerçek bir hanımefendi olarak karşımızda. Onun için Barış Ağabeyim nasıl ki (Domates – Biber – Patlıcan)’la halkın yanında yer alıyorsa... Aynı şekilde (Adam Olacak Çocuk)’la da geleceğin adamlarının kalbini fethetmeyi bilmiş Türk milliyetçisi bir adamdı. Barış Ağabeyimin en kutsal siyaseti, Türk milletini sevmek... Onlara ve çocuklara bir şeyler bırakabilmenin güzelliğini yakalayabilmekti. Ve bunu da başardı... O, gerçek bir Atatürkçü'ydü... Daha doğrusu “Adam gibi adamdı” derler ya. İşte ondandı. Barış Ağabeyim gibi efsane birini yakından tanımanın mutluluğunu yaşamak da ayrı bir güzel... Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum... Mekanı ışıklarla donansın...