Hükümetin enflasyonu başka, halkın enflasyonu başka

Hükümetin enflasyonu başka, halkın enflasyonu başka

Ökkeş Ağaoğlu

YENİ seçim yaklaşırken, yeni sıkıntılar da yola çıkmak üzere... Ama onun yola çıkmaması için olağanüstü çaba harcayan hükümet... Ama 3 aylık bir sürenin kaldığı yerel seçimlere hazırlıklı girmek için yeni politikalar üretmek isteyen yine hükümet.

Peki burada esas sorulması gereken soru şu olmalıdır: "Hükümet ne yapmak istiyor?.." Bu sorunun cevabı gayet basit, hükümet; yaklaşan yılbaşının getirisi olan zamların büyük bir olasılıkla mart ayının sonuna kadar ertelemeye ihtiyaç duyması gayet normal karşılanmalı. Neden mi? Çünkü yerel seçimlerde yine halkı ekonomik nedenlerden uzak tutmak... Yapılması adet olmuş yılbaşı zamlarını geciktirmek... 3 aylık zaman diliminde ekonominin fazlasıyla yayra almaması için bazı ekonomik değişiklikleri kaydetmek için piyasalara hükmetmek... Hükmedemediği yerlerde devreye girmesi gereken ekonomi kıskaçları mantıklı ve ürkütmeden kullanmak... İşte bunlar için de halkı değil, siyasi liderleri karşısına almak hükümetin temel siyasi modeli oluyor. Peki nereye kadar?.. Tabii ki yılbaşında yapılacak zamlarla 3 aylık zaman dilimini işçiilerin ve emeklilerin iyi geçirmesini sağlamak için 10 veya 15 puanlık bir destek parasıyla yerel seçimlerini ağrısız sızısız geçirmek... Tabii bunu geçirmek için de enflasyon rakamıyla oynamak... İşte burada karşımıza cinlik çıkıyor.. Yani kurnazlık çıkıyor.

EKONOMİYLE İLGİLİ TEK SES KABUL EDİLEN BAKAN ŞİMŞEK, ENFLASYON İÇİN BALLI SÖZLER SÖYLEYEREK VATANDAŞI ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR. OYSA EKİBİYLE MARKETLERE DAĞILIM YAPSALAR, MİLLETE (İŞTE BU ADAMLAR VİTRİNLERİ SÜSLEYEREK ETİKETLERİ PAHALILAŞTIRAN DENİLMELİ. Ekonomiden sorumlu Bakanımız Mehmet Şimşek, yine naylon ama gerçekmiş gibi siyasi yapısını ve ekonomi duruşunu bize iyi yönde etkilemeye çalışıyor. Oysa tutunduğu dalın çürük olduğunu halâ inatla kabul etmiyor. Peki hükümet olarak aldıkları piyasa yoklamasında sağlıklı gidişata kim (Evet) diyor da Bakan Şimşek, "Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüş cesaret vericidir" diyebiliyor?.. Bunu demesi hak mıdır?.. Veya böyle bir düşüş var mıdır?.. Tabiii ki yoktur. Peki bu hırs ve bu beklenti nedir ki hükümet bu kadar heyecanlı bir seçim aritmetiğini yaşamak ve yaşatmak istiyor?.. Biz söyleyelim... 1) Yerel seçimler için tıpkı cumhurbaşkanlığı ittifak kadrosunda olduğu gibi, aynı kadro oluşumunu tekrardan canlandırmak...2) İttifak siyasi kültürünü Türkiye'nin politik merkezine oturtmak... Peki bunu nasıl başarabilecekler?.. Tabii ki hayır... Bir defa başarmaları için CHP'nin adım atması çok önemli. Peki neye göre adım atacak?.. Tabii ki ittifaksız bir seçim aritmetiği yaratmaya. Bu yaratıcı seçim aritmetiği partilerin ve bağlantılı kollarının (yani ittifakların) ne derece doğru olup olmayacağını da yerinde öğrenmek ve karar vermek gerekiyor. Bu kararı yine halkın vermesi gerekirken, yine çıkabilecek olayları, siyasi yapıyla örtbas edip sağlam adımlarla sandığa gitmeyi sağlamak... Kim gidecek?.. Tabii ki halk... O halde halkın yapacağı ne olmalı?.. Halk siyaseti. yani yapılan politik manevraları iyi okumalı. Adımlarını boşa atmamalı...

İKİ TÜRLÜ ENFLASYON RAKAMIYLA ÜLKEYİ İDARE ETMEYE ÇALIŞAN HÜKÜMET, NE YAPARSA YAPSIN ÜRETİMİN DIŞINDA KALAN TÜM POLİTİK HAREKETLERİ KALICI OLMAYACAK. OLMASINA DA İMKAN YOKTUR. ÇÜNKÜ HALKIN ENFLASYONUNU KABUL ETMEYEN BİR HÜKÜMET HİÇBİR ZAMAN ÇALIŞANA RAHAT YÜZÜ YAŞATAMAZ. Bakın, TÜİK yine bazı rakamlar açıklıyor, çalışanlara gülücükler dağıtırken, hükümete de zaman kazandırmaya çalışıyor. Gazete haberlerinde çıkan konu aynen şöyle: "...Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'e göre kasımda aylık enflasyon yüzde 3,28, yıllık enflasyon yüzde 61,98 olurken gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 2,78, yıllık bazda yüzde 67,16 oldu. Sadece beş aylık tüketici enflasyonu yüzde 33,7 olarak açıklandı" diyor. Peki bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ne diyor?.. Ne diyecek?.. Etrafına gülücükler dağıtıyor. "Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüşün cesaret verdiğini vurguluyor. Ve şu açıklamayı yaparak güç kazanmaya çalışıyor: "Enflasyonla mücadele süreç işi, programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız" diyor. Şimdi TÜİK'in ve olağanüstü hayale kaplan Bakan Mehmet Şimşek'in verdiği rakamlarla önemli?.. Yoksa halkın gıda sektöründeki yalnızlığından doğan büyük enflasyon rakamlarının milleti perişan etmesi mi önemli?... Tabii ki piyasa ekonomisi önemli. Peki piyasa ekonomisine bakan herhangi bir bakan veya ilgili yetkililer var mı?.. Yok. Sadece naylon rakamlarla, TÜİK'in baskı rejimiyle uyguladığı gerçek dışı enflasyon rakamlarıyla yılbaşını atlatmak... Ve mart ayının sonunda yapılacak yerel seçimlerde görsellik kazanan bir işçi zamlarının göz doldurması için hayatı kilitlemek... Ama seçimin ertesi günü bütün zamları milletin cüzdanına gömmek istiyorlar. Bu kafayla gitmek getiri değil, aksine götürüdür. Ve milletin bütün alım gücünü götürmek için uygulayacakları ekonomi yapıyı oluşturmaya çalışıyorlar.