Muhafazakar ideoloji 21 yıldır duvara çarpıyor

Muhafazakar ideoloji 21 yıldır duvara çarpıyor

Ökkeş Ağaoğlu

 

OCA 21 yıl... Kolay değil... Gündem olarak bir çırpıda sayarak biten bir sayı... Ama siyaset sahnesinde koca 21 yıl... Ne bir çırpıda bitirebilirsiniz... Ne de bu zaman aşımına uğrayan konuları bunun dışında tutabilirsiniz... Hemen hemen her konunun görüşülmesi gereken... Sınır dışı ve sınır içi konular için çok yeterli bir zaman olan 21 yılda Türkiye'nin hiçbir konusunun düzelmediği görülmekte... Ama bunu bir türlü kabul etmeyenler, kafalarını kuma gömmüş vaziyette yollarına devam ettiklerini sanıyorlar...

 

Ama bir yerde de tıkanıp kalıyorlar... Nedir o tıkanıklık?.. Tabii ki ekonominin çıkmaza girişi... Kişilerin halâ bir neden yokken bu partinin peşinden neden gittikleri?.. Ve var olan ama varlığı olmayan hükümetin her konuda cılız ve isabetli olmayışı... Evet, tüm bunlar seçmenlerin yalan yanlış ne yaptıklarını bilememelerinden kaynaklanan gereksiz ideolojik olmalarında yatıyor.

DEPREM OLUYOR, İLK GÜN VE İKİNCİ GÜN HÜKÜMET MEYDANLARDA YOK... DEVLETİN KURUMLARINI DA MÜDAHALEDE GECİKTİRİYOR... .SONRA DA MUHALEFETE VERYANSIN EDİYOR... BÖYLE POLİTİKA OLUR MU HİÇ?.. AMA SAÇMA SAPAN İDEOLOJİ TAKINTILARIYLA YOLA ÇIKANLAR BUGÜNÜN ESERİNİ YARATMIŞLARDIR... Yüzyılın depremi oluyor... Şehirler yerle bir oluyor... Hükümet meydanlarda yok... Devletin önemli kurumlarını depreme müdahale etmesini geciktiriyor... Ama her gittiği deprem bölgesinde "Biz anında müdahalede bulunduk... Ama muhalefet yalan beyanlarla bizi yıpratmaya çalışıyor" diyor... Oysa muhalefet meydanlarda iken hükümet tarafı neredeyse, "Muhalefet deprem bölgelerinde yok" dercesine CHP'yi suçluyor... Hiç böyle politika olur mu?.. Elbette olmaz... Hatta olmamalı... Çünkü burada asıl yetkili olan ve devletin çalışmasını sağlayan iktidarın partisidir... Ve onun yetkilisidir... Ama gelin görün ki birkaç gün önce "Müdahalede geç kaldık... Bunun için sizden helallik istiyorum" diyen iktidarın yetkilisi, dün Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde "Biz bakanlarımızla aynı gün deprem bölgelerine koştuk... Gece gündüz deprem bölgesine sel gibi aktık" diyordu... Ama bu akımda muhalefetin hizmetlerine teşekkür edileceğine, daha çok hakaret ederek birleştirici siyaseti de yıprandırdı... Kim yaptı bunları?.. Tabii ki AKP... Oysa depremde zarar gören Hatay Havalimanı için devreye giren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hatay Havalimanı'nın yeniden uçuşlara açılması için çalışmalara başlanıldığını duyurdu. Yavaş, “Hatay Havalimanı'nın en kısa sürede yeniden uçuşlara açılması için çalışmalara başladık. Mesai arkadaşlarımız alandaki hafriyat atıklarını temizliyor” açıklamasını yapmıştı... Şimdi sormak lazım: (Ankara Belediyesi'ne bu durumda teşekkür edilmesi gerekmez mi?..) Müdahale geç kalan iktidarın olası büyük hatasından sonra aradaki boşluğu dolduran Ankara Belediyesine teşekkür etmek bu kadar zor mu?..

SEÇİM ÇALIŞMALARI DEPREM BÖLGELERİNDE OLACAKSA HÜKÜMET ÇOK ŞEY KAYBEDER... ÖNCE YARDIMSEVERLİĞE SOYUNMASI GEREKİR... SONRA CENTİLMEN OLARAK BÖLGEYE AKIN EDEN MUHALEFETİN BELEDİYELERİNE TEŞEKKÜR ETMESİ GEREKİR... VE EN SON OLARAK DA KILIÇDAROĞLU'NA BU KADAR SALDIRMAK YANLIŞ... İktidar partisinin temsilini eline alan AKP ve onun yandaş mikrofonu MHP, her gittiği bölgede Altılı Masaya saldırırsa, bu onların siyaseten oy kaybına neden olacaktır... Çünkü deprem bölgesine "Anında akın ettik" diyen iktidar ve yandaşı her konuda olduğu gibi baltayı taşa vuranlardan oldu... Bunu halk çok iyi biliyor ve değersiz bir konuşma olduğunun da farkına varıyor... Ancak bazıları da vardır ki, sırf ideolojik kavramlardan dolayı büyük yanlış da yapmış olsa (Ki bundan daha büyüğü ne olabilir?) bir an önce hatasından geri dönerek ülkenin kurtuluşunu düşünüp muhalefetin dediklerine kulaklarını kabartması gerekir. Yoksa iktidarın gidişi iyi bir gidiş değildir... Öncelikle Kızılay'ın bu kadar seviyesizliği... Yardımları utanmadan ve sıkılmadan satmaya yönelik eylemleri gün yüzüne çıktığı halde hükümetin ne Kızılay Başkanı'nın kulaklarını bükmesini görebildik... Ne de satılan mallardan dolayı halktan özür dilediğini duyduk... Demek oluyor ki hükümetin ayakta duruşu, 21 yıllık bir ideolojinin peşinde koşan ve kendilerini farklı görmeye çalışan muhafazakar severlerin hataları oluyor.. Ki halâ 21 yıldır duvara çarpan ideolojilerinin ekonomisinin batırıldığını... Üretimin bilerek durdurulduğunu gördükçe ne kadar değersiz bir politikanın peşinde olduklarını anlamaları çok sürmeyecek... Ne yazık ki anlamaları 21 yılımızı aldığı için kaybımız 21 yıllık zaman aşımına uğramış olacak... Ama yanlış ve hatalı politikaların da cezasız kalmayacağına dair kuvvetle inanıyor ve güveniyoruz.