ABD Gazetelerinin Gündemi; Türkiye

ABD Gazetelerinin Gündemi; Türkiye

Birkaç gün öncesine kadar Libya ayaklanması için ‘‘Türkiye’nin dış politikasının akordunu bozdu’’ yorumlarının yapıldığı Amerikan kamuoyunda, 4 gazetecinin kurtarılmasında öncü rol oynamasından dolayı bu defa Türkiye’ye övgüler geldi. 4 çalışanının Türkiye tarafından Libya’da serbest bırakılması üzerine New York Times (NYT) Genel Yayın Yönetmeni ‘‘Türkiye’ye minnettarız’’ şeklindeki açıklaması ABD’de irili ufaklı hemen her gazete ve televizyon kanalında yer aldı.
Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Levent Şahinkaya pazartesi günü Libya İstihbarat Teşkilatı’na giderek 3’ü Amerikan biri İngiliz vatandaşı 4 NYT çalışanını kurtardı. Türkiye’nin bu çabası Amerikan basınında büyük takdirle yer aldı. 4 gazetecisinin kurtarılması nedeniyle gazete çalışanlarına bir açıklama yapan NYT Genel Yayın Yönetmeni Bill Keller çalışanlarına, ‘‘Kaybolan dört gazetecimizin bulunmuş olmaları bizleri çok sevindirdi ve salı sabahı Tunus’a ulaştılar.’’ dedi.
Amerika’nın tanınmış gazetelerinden Boston Globe, Keller’in çalışanları için kaleme aldığı açıklamasına geniş yer verdi. Keller’in, Türk hükümetinin gazetecilerin serbest bırakılmasında ‘‘kilit rol oynadı’’ ifadesine yer veren Boston Globe, yine Genel Yayın Yönetmeninin Türk yetkililerin gayretleri içinde ‘‘bilhassa minnettarız’’ sözlerini okurlarına taşıdı. Boston Globe, Keller’in Amerikan ve İngiltere yetkililerine de teşekkür ettiğini yazdı.
Boston Globe gazetesi, 4 gazetenin serbest bırakılmasında Türkiye’nin ‘‘en önemli rolü üstlendiği’’ yönünde açıklamada bulunan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın sözlerine de yer verdi. Gazete ayrıca NYT çalışanlarının Libya’dan nasıl kurtarıldığını da ayrıntılı olarak yazdı.
Reuters haber ajansı da abonelerine geçtiği haberde Namık Tan’ın, Libya’da gazetecilerin serbest bırakılmasında Türkiye’nin ‘‘koruyucu güç’’ görevi üstlendiği sözlerine yer verdi.
İnternet haberciliğinde Amerika’nın en önde gelen haber portallarından Politico da gazetecilerin serbest bırakılmasına geniş yer ayırdı. İnternet sitesi, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya ile 4 gazetecinin çekilmiş fotoğrafını twitter hesabından yayınladığını duyurdu.
ABC televizyonu da akşam haberlerinde, ‘‘Libya’dan sevindirici haber, Türkiye’nin büyük yardımı ile New York Times’a çalışan 4 Amerikalı gazeteci kurtarıldı.’’ denildi. ABC televizyon kanalı ayrıca Libya’da kaçırılan Tyler Hicks’in babası Portis Hicks’in görüşlerine yer vererek, ‘‘Hicks (oğlu Tyler için) Türk hükümetine müteşşekkir olduğunu söyledi.’’ diye konuştu.
Amerika’nın tek ulusal gazetesi olma özelliğine sahip olan USA Today gazetesi de, NYT Genel Yayın Yönetmeni Keller’ın yaptığı açıklamaya değinerek, ‘‘Büyük tahliye’’ ifadelerine yer verdi. Gazetecilerin serbest bırakılmasını da ilk olarak Büyükelçi Namık Tan’ın twitter’dan duyurduğuna işaret etti.
Geçtiğimiz ay 300 milyon dolar karşılığında AOL’a satılan The Huffington Post haber portalı da, Keller’ın mesajını tam metin olarak yayınlarken, Türkiye’nin 4 gazetecinin serbest bırakılması için Libya hükümeti ile pazarlıklar yaptığını kaleme aldı.
CBS televizyon kanalı da iki Pulitzer ödüllü Anthony Shadid ile diğer üç arkadaşını serbest bırakan Libyalı yetkililerin 4 gazeteciyi Türk diplomatlara teslim ettiğine dikkat çekti.

GAZETECİLER TÜRK KAHVESİ İSTEMİŞ
Amerika’nın en tanınmış gazetelerinden Washington Post’ta (WP) haberin girişini okurlarına, ‘‘Amerikan Tomahawk füzleri ile Fransız savaş uçakları Libya semalarında çığlık çığlığa uçarken, diktatör Muhammer Kaddafi ‘‘savaş uzun olacak’’ diye vaatte bulunuyordu.’’ şeklinde duyurdu. Aynı gazete daha sonra, Libya’yı uluslararası gücün bombalamaya başladığı haftasonundan 4 gün önce kaybolan gazeteciler için İngiliz ve Türk diplomatların bulunup serbest bırakılmaları için girişim başlattıklarını not etti. WP, haberine şöyle devam etti; ‘‘Namık Tan, serbest bırakılan 4 gazetecinin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Özgürlüklerinin ilk dakikalarını Türk büyükelçiliğinde geçiren gazetecilerin, ikram edilen yemekleri yedikten sonra Tan, iki tanesi ‘Türk kahvesi’ istedi, ‘Bu da çok hoş bir ayrıntı.’’ sözlerine yer verdi.
WP, serbest bırakılan 4 gazetecinin Libyalı yetkililerce pasaportlarının olmadığı gerekçesi ile tutuklandıklarını belirttikten sonra, Türk makamının kendileri için seyahat etmelerini sağlayacak seyahat belgesi hazırladığını kaydetti.
WP, serbest bırakılan gazetecilerin mutlu haberinin alındığı gün AFP haber ajansının iki çalışanının Libya’da kaybolduğunu duyurduğunu yazdı. Aynı gazete yine El Cezire televizyonunun 4 çalışanının da Libyalı görevliler tarafından tutuklandığını aktardı.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de internet sitesinde 4 gazetecinin serbest bırakılmasına geniş yer vererek Türk hükümetinin ortaya koymuş olduğu büyük gayrete NYT Genel Yayın Yöentmeni Keller ile kaçırılan gazetecilerin aile yakınlarının büyük minnettarlık duyduklarını yazdı.
Los Angeles Times (LA Times) gazetesi de Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya’nın CNN’e verdiği mülakatı okurları ile paylaştı. LA Times, Şahinkaya’nın ‘‘Serbest bırakılan 4 gazetecinin Türk diplomatlarının güvencesi altında Libya’dan çıkarıldılar.’’ sözlerine yer verdi.
Türkiye’nin Keller’in ifadesi ile ‘‘kilit rol’’ oynadığı olay sonunda New York Times gazetesinin Beyrut büro şefi Anthony Shadid muhabir Stephan Farrel ile fotoğrafçılar Tyler Hicks ve Lynsey Addario özgürlüklerine kavuştu. Bu 4 gazeteci kurtarıldıkları güne kadar 6 gün süresince kendilerinden haber alınamamıştı.
Daily News, Fox gibi Müslüman karşıtlığı haber yapmaları ile tanınan gazete ve televizyon kanallarında ise gazetecilerin serbest bırakılmasında Türkiye’nin katkısına hiç yer vermedikleri görüldü.
Cihan